Μητέρα: Η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας

Μητέρα: Η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας

Ένα σοφό γνωμικό του συγγραφέα Kahlil Gibran, που αποτυπώνει με εννιά μόλις λέξεις το νόημα της μητρότητας. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς όλα όσα αισθάνεται για τη γυναίκα που τον γέννησε. Ο άνθρωπος που είναι συνώνυμο της λέξης αγάπη. Αυτής της ανιδιοτελούς αγάπης που προσφέρει αγόγγυστα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας είναι μια μικρή ευκαιρία να της δείξουμε έμπρακτα πόσο πολύ την αγαπάμε! Πόσο την εκτιμάμε και πόσο αναγνωρίζουμε όσα κάνει για εμάς. Και ας μας σπάει τα νεύρα κάθε φορά που μας νουθετεί και μας φωνάζει απ’ την πόρτα να φορέσουμε ζακέτα, ενώ έξω “σκάει ο τζίτζικας”. Που θέλει να “σκάσουμε” απ’ το φαΐ γιατί νομίζει ότι δεν τρώμε αρκετά.

Η μάνα μας δε λέει να καταλάβει πως μεγαλώσαμε. Για εκείνην θα είμαστε πάντα παιδιά. Τα δικά της παιδιά. Ακόμη κι αν είμαστε ενήλικες, ακόμη και αν είμαστε εμείς οι ίδιοι γονείς. Θα είναι η πρώτη που θα κακομάθει τα εγγόνια της, αγνοώντα επιδεικτικά τις παραινέσεις μας και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης μας. Εκείνη πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα από εμάς. Και όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε μπροστά της, έχει δίκαιο! Άλλωστε, δεν έχουμε παράπονο. Μια χαρά βγήκαμε κι εμείς στην τελική. Γιατί η μάνα μας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να μας αναθρέψει σωστά.

Μάνα όμως, δεν είναι πάντα εκείνη που γεννά ένα παιδί. Δε χρειάζονται οι ίδιοι δεσμοί αίματος και κοινό DNA για να είναι κάποια μάνα. Αρκεί η αγάπη. Που με τη δύναμή της ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Που μετακινεί ολόκληρα βουνά αν χρειαστεί. Που είναι πάντα εκεί για να δώσει μια ζεστή αγκαλιά και να χαϊδέψει τρυφερά τα μαλλιά. Που ήταν εκεί να μας κρατήσει απ’ το χέρι στα πρώτα μας βήματα. Στην πρώτη μέρα στο σχολείο. Που έμενε άυπνη στο προσκεφάλι μας σε κάθε πυρετό. Που μας παρηγορούσε σε κάθε μας απογοήτευση.

Γι΄αυτό, όσο χρονών και αν είμαστε, πάντα θα την αποζητάμε. Όταν φοβόμαστε. Όταν νιώθουμε ανασφάλεια. Όταν η καρδιά μας κοντεύει να “σπάσει” από το άγχος. Μια κουβέντα της αρκεί για να πάρει μακριά κάθε έννοια. Πάντα ξέρει τι θα πει στα δύσκολα. Μα προπάντων, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να χαίρεται με τη χαρά μας. Είναι η πρώτη που θα ζητωκραυγάσει σε κάθε μικρό και μεγάλο μας κατόρθωμα. Γιατί είναι εκείνη που μας έμαθε πώς να “πετάμε” όπου έχουμε ονειρευτεί.

Γι’ όλα αυτά, ποτέ δε θα ζητήσει ανταλλάγματα. Όσο και αν της αρέσει να γκρινιάζει και να παραπονιέται κατά καιρούς. Στην πραγματικότητα, δε θέλει τίποτα από τα παιδιά της. Μόνο να της δείχνουν πότε-πότε ότι τη νοιάζονται. Ότι την αγαπάνε. Ότι παραμένει για εκείνα ξεχωριστή. Και όσο και ας μην το παραδέχεται, αδημονεί γι΄ένα  γλυκό “χρόνια πολλά” για την ημέρα της μητέρας. Γιατί κατά βάθος, και η ίδια είναι ένα μεγάλο μωρό. Χρειάζεται να επιβεβαιώσει πως δεν την έχουν ξεχάσει.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η γιορτή της μητέρας κατά μια άποψη σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας των θεών και των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα. Ο εορτασμός, με τη σημερινή μορφή, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Εμπνευστής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis, η οποία μετά τον θάνατό της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή προς τιμήν της. Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνό της, με το σκεπτικό ότι "πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς". Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η πολιτεία της Βιρτζίνια -από όπου καταγόταν- αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες. Η ημερομηνία, βέβαια, αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στη συντριπτική πλειοψηφία γιορτάζεται μέσα στον μήνα Μάιο. Σε Κύπρο και Ελλάδα, η ημέρα της μητέρας είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Φέτος, δηλαδή, πέφτει στις 8 του μήνα.

Οπότε, δεν έχεις καμία δικαιολογία για να μην ευχηθείς στην πιο σπουδαία γυναίκα της ζωής σου, στην οποία οφείλεις την ίδια σου την ύπαρξη. Σε εκείνην που λειτουργεί σαν “τράπεζα”, όπου “καταθέτεις” όλους σου τους πόνους και τις ανησυχίες, όπως εύστοχα σημείωσε ο Αμερικανός ιεροκήρυκας

Thomas De Witt Talmage. Γιατί για όλο τον κόσμο είναι απλώς μια μητέρα. Για σένα όμως, είναι όλος σου ο κόσμος!

 

Αν θες να κάνεις την ημέρα της μητέρας λίγο πιο ιδιαίτερη, δες  ΕΔΩ μερικές όμορφες χρηστικές ιδέες για δώρο, για να της δείξεις την εκτίμησή σου, μαζί με μια σφιχτή αγκαλιά, όπως εκείνες που σου έδινε η ίδια όταν ήσουν παιδί!